Activiteiten

KlimweekendenAlpenCursussenOverig


Klimweekenden

Hoe ziet een weekend eruit?

Het weekend start zaterdagochtend vroeg waar we afspreken op Tilburg Centraal. Gewoonlijk wordt er om een uurtje of acht samengekomen, dan is er even tijd voor een bakkie koffie voor de liefhebbers, waarna de spullen worden ingepakt en kan er vertrokken worden. Het merendeel van de Belgische klimrotsen bevindt zich op ongeveer twee uurtjes rijden vanaf Tilburg. Geregeld rijden we met busjes, maar wanneer er voldoende mensen beschikken over eigen vervoer gaan we met auto’s.

Eenmaal aangekomen in de rotsen worden de groepen verdeeld waarin geklommen gaat worden en waarna iedereen van start gaat. Na een geslaagde klimdag verplaatsen we ons richting een camping of bivakveld waar de tenten worden opgezet. Ieder weekend worden de meest culinaire menu’s bereid; soms is het gewoon macaroni, andere keren shoarma of als het weer het toelaat BBQ! s’Avonds is het vooral erg gezellig onder het genot van een biertje, doorgaans met z'n allen rond een kampvuurtje.

Zondagochtend is het tijd om de tenten op te ruimen, maar niet alvorens van een heerlijk ontbijtje is genoten. Op een lege maag kan je immers niet presteren, dus wordt er ontbeten met het traditionele TilSAC eitje mét spek en Camembert kaas.

Zondag wordt er nog de hele dag geklommen. Rond een uurtje of vijf wordt er weer vertokken richting Tilburg Centraal. Vaak wordt er onderweg nog wel een Mac of andersoortige fastfoodketen aangedaan. Rond acht uur komen we aan op Tilburg Centraal.

Klimkaarten

Om de toestroom van Nederlandse klimmers naar de Belgische rotsen te reguleren, hanteert de NKBV een klimkaartregeling. De NKBV heeft met de meeste Belgische klimgebieden een aantal afspraken gemaakt. Dit heeft als gevolg dat je niet zomaar mag gaan klimmen in de Belgische rotsen. Als individuele klimmer kan je aan het begin van het jaar een klimkaart kopen bij de NKBV. Deze kaart kost je 19 euro.

Wanneer je in het bezit bent van deze kaart, kan je tot donderdag voor het weekend bij de NKBV ledenservice doorgeven in welk gebied je wilt gaan klimmen. Voor elk gebied zijn een bepaald aantal kaarten beschikbaar. Deze reservering kost geen extra geld. Wanneer je door de week wilt gaan klimmen, hoef je je niet aan te melden, je moet alleen in het bezit zijn van een klimkaart.

Wanneer je meegaat op een TilSAC BLOKWEEKEND, hoef je niet in het bezit te zijn van een klimkaart. Op deze weekenden krijgt TilSAC namelijk een aantal kaarten zodat wij mensen mee kunnen nemen die pas begonnen zijn met klimmen.

Waarom is het handig om zelf een klimkaart te hebben? Uiteraard kan je dan op elk TilSAC weekend mee, dus ook op de niet-blokweekenden. Je kunt zelf beslissen of je een keertje wilt gaan klimmen in de rotsen. Daarnaast ben je goedkoper uit, iedere keer dat je meegaat op een blokweekend, terwijl je een klimkaart hebt, krijg je 5 euro korting: die klimkaart heb je er dus zo uit!!

Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.nkbv.nl, of stuur een mailtje.

Verzekering

Om mee te mogen op weekend moet je in het bezit zijn van een lopende verzekering die ook bergsport dekt. De NKBV biedt een geschikte en zeer goedkope bergsportverzekering. Om van deze verzekering gebruik te kunnen maken, moet je ook lid worden van de NKBV. Toch ben je met deze combinatie goedkoper uit dan met het afsluiten van een andere verzekering.

LET OP: Slechts een aantal verzekeringen dekken bergsport, dit valt meestal onder de risicosporten en moet aanvullend verzekerd worden. Kijk dus goed na of je voldoende verkerend bent!!

BEGINNERS OPGELET: Wanneer je voor het eerst op weekend meegaat en je nog geen lidmaatschap van de NKBV wilt aanschaffen, dan bestaat de mogelijkheid om een verzekering voor slechts één weekend af te sluiten. De kosten van deze verzekering liggen rond de 5 euro, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Wat neem je mee?

Tijdens dit weekend verzorgt TilSAC alle spullen die je nodig hebt om mee te klimmen. Ook wordt er gezorgd voor snacks, een heerlijk avonddiner, een lekker biertje/wijntje om de avond mee door te komen en natuurlijk een heus TilSAC-ONTBIJT, inclusief gebakken eitjes met spek en Camembert kaas…

 • Klimschoentjes
  (Voor beginners heeft de TilSAC heeft er wel enkele over die je kan gebruiken)

 • Klimgordel
  (Wanneer je nog geen gordel hebt, meldt dit dan nadrukkelijk bij de klimcommissaris, dan kan je er eentje tijdelijk gratis gebruiken!)
 • Klimkaart en NKBV lidmaatschapsbewijs
 • Contant geld om de weekendprijs te voldoen (dit is incl. camping)
 • Slaapzak
 • Matje
 • Tent
  (geen nood als je geen mobiele behuizing hebt, er is altijd wel een vrijgezellige TilSAC'er die zijn tentje met jou wil delen)
 • Broek en shirtje/trui om in te klimmen
 • Warme trui voor s’avonds
 • Regenkleding
 • Toiletspullen, je tandenborstel bijvoorbeeld..
 • In de windermaanden kunnen muts en handschoenen van pas komen en uiteraard; je thermo-onderdergoed
 • Bord en bestek
 • ..een goed humeur..

Opgeven

In de agenda op de site staan de geplande weekenden aangegeven. Je kunt tot uiterlijk 8 dagen voor het weekend opgeven bij de klimcommissaris. Dit doe je door een mailtje met je naam, telefoonnummer en NKBV nummer (als je dat hebt) te sturen naar klimcommissaris@tilsac.climbing.nl.

Afmelden

Mocht je je hebben opgegeven voor een weekend, maar blijk je plots toch niet mee te kunnen, dan kun je je tot uiterlijk 8 dagen voor vertrek afmelden bij de klimcommissaris. Meldt je je later af, dan komen eventueel gemaakte kosten voor jouw rekening.

Meer Informatie over de klimgebieden?

Belgie: www.belclimb.be